Een goede studiemethode? Zet in op deze 3 aspecten!

Voel je dat je studiemethode niet optimaal is? Lukt het niet om beloond te worden voor je inzet? Of misschien lukt het zelfs niet om te starten? Als je jouw studiemethode wil aanpakken, vergeet dan niet op de 3 aspecten van studeren in te zetten. Hier verklaar ik het even met tekeneningen en vergelijk ik het met het nemen van een foto…

Stap 1. in je studiemethode: de opname

Opnemen van de leerstof kan op veel manieren verlopen en je moet je bovenal goed voelen in deze omgeving. Ga na hoe je concentratie verdeeld is. Kan je makkelijk onnodige prikkels negeren en op de kern focussen. Weet dat hier heel veel hulpmiddelen voor bestaan. Tevens kan je hier ook in overleg gaan met de leerkracht. Jouw eerste stap van je goede studiemethode is het opnemen van de leerstof, je leerkracht en omgeving spelen hier een cruciale rol.

Vergelijk het met het nemen van een foto: Het eerste wat hier van belang is, is de kwaliteit van je camera en diens instellingen. Een onscherp, te donker of overbelicht beeld zal nooit kunnen vertellen wat je gezien hebt.

Stap 2.: het opslaan

Waar komt al het materiaal terecht; of waar kan je al het extra materiaal vinden. Zijn er extra oefeningen? Een PowerPoint? Zijn je eigen extra notities gebundeld? Moet je nog aanvullingen of voorbereidingen doen? Dit is het moment waarbij blaadjes kunnen verloren gaan, indien je slordig bent… ‘file missing‘… Maar het kan even goed een heel tijdrovende bezigheid zijn, omdat je thuis alles in ’t net schijft… ‘error with duplicate‘… . In beide gevallen moet je deze stap zeker onder handen nemen. Hier ga ik in verdere posts zeker nog op in.

Vergelijk het met het nemen van een foto: Je foto’s moeten een goede plaats krijgen, opdat ze niet verloren zouden gaan. Liefst nog met een goede back-up!

Stap 3.: De weergave

Je voorbereidingen moeten in lijn liggen met wat er van je verwacht wordt. Als je dit niet weet, vraag dit dan zeker na. Leren in lijn van de verwachtingen helpt je op weg naar het beheersen van de juiste vaardigheden.

Vergelijk het met het nemen van een foto: Natuurlijk wil je een genomen foto steeds delen. Dit gaan we geheel anders doen aan een familielid dan met de wereld. Zo was het tonen van onze trouwfoto’s aan mijn oma via mijn tablet duidelijk een slecht idee. De zenuwen hadden volledig weg kunnen zijn, had ik haar een mooi mini-album gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *