Hoe een habit tracker je leren kan stimuleren!

Goede voornemens waarmaken met een habit tracker!

Heb je het moeilijk om goede voornemens vol te houden? Of ben je een beelddenker of een bullet journal addict? Lees lustig door en ga aan de slag met de habit tracker om productiever goede gewoontes aan te leren.

September was nog maar halfweg toen een teleurgestelde jongen me droevig aanstaarde bij de start van onze eerste begeleiding dit schooljaar. Gelukkig bleef hij niet bij de pakken zitten, maar stelde me de vraag:
“Hoe kan ik wat creatiever mijn voornemens bijhouden, zodat ik het echt doe?” Een brainstorm sessie was het gevolg. Hieronder kan je het resultaat zien van ons denkwerk en de gekozen weg… de habit tracker. In stap 4 van hoe je de tracker kan maken, kan je zien wat het resultaat was voor deze leerling.

Een reconstructie van een brainstorm moment met een ambitieuze leerling.

Nog nooit van een habit tracker gehoord? Geen paniek, hieronder leg ik je graag uit hoe deze werkt en gemaakt kan worden. Indien je graag ook aan de slag gaat met deze habit tracker, maar liever een template gebruikt, stuur me dan gewoon een mailtje met deze vraag.

Hoe werkt een habit tracker?

Het start eigenlijk met positieve doelen die je graag zou willen bereiken. Neem bijvoorbeeld ‘meer water drinken’. Bij mij is het zo dat het dan meestal slechts bij woorden blijft of eens ik een dag niet goed bezig was, dan verlies ik alle moed om dit terug op te nemen. Bij de jongen van de begeleiding was het bijvoorbeeld ‘vaker eens een herhalingsoefening van Frans maken’.

Met een habit tracker beloon je jezelf iedere keer als je het goed hebt gedaan door die dag in te kleuren. Hier zie je bijvoorbeeld hoe voor mij de maand september is gegaan. Iedere keer ik een dag heb kunnen inkleuren voelde ik me dichter bij mijn doel. Ook voelde ik me super gemotiveerd om de kalender zo gekleurd mogelijk te maken.

own habit tracker september

Hoe maak je deze tracker?

Neem een blanco blaadje papier. Je kan er alvast in je eigen creatieve letters ‘habit tracker’ op schrijven. Daarna kan je met deze 4 stappen aan de slag:

habit tracker stap 1

STAP 1. Maak op een blanco blad een leuke lay-out. In het voorbeeld kies ik voor 6 afzonderlijke blokken. Zonder lat geeft het een speelser ‘bullet journal’ effect.

habit tracker stap 2

STAP 2. Vul je titel aan met de naam van de maand en vervolledig de blokken. September startte dit jaar op zondag. Zie hoe elke blok dan ook op zondag start.

habit tracker stap 3

STAP 3: Welke positieve doelen wil jij deze maand opnemen in de habit tracker? Hier is een voorbeeld van de leerling. We hebben er ook nog leuke doodles bijgeplaatst!

habit tracker stap 4

STAP 4: Indien je overdag het doel goed hebt nagestreefd dan kan je die dag je habit tracker kleuren. Kleur je leven! Deze leerling is alvast goed op weg en had al nieuwe doelen voor oktober.

Heb je eens een doel dat je voor jezelf te weinig kleur hebt kunnen geven. Neem het dan gewoon de volgende maand terug op en geef het meer prioriteit. Wees mild voor jezelf en geef jezelf genoeg kansen. Gewoontes aanleren is inderdaad soms even doorbijten, maar kop op en ga ervoor!

Hier alvast mijn doelen voor oktober. Laat zeker iets weten hoe jij het aanpakt. Is de habit tracker voor jou een leuke manier om door te bijten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *